J.P. Johanssons Villa Fannalund

Villa Fannalund, även känt som Fanna slott, är en historisk byggnad som uppfördes år 1905 i Fanna, Enköping. Byggnaden var J.P. Johanssons privata bostad fram till hans död 1943 och var en av stadens mest moderna bostadsfastigheter på den tiden, med 750 kvadratmeter bostadsyta.

Villa Fannalund sett från nordvästlig riktning.
Villa Fannalund sett från nordvästlig riktning

J.P. Johanssons Villa Fannalund var banbrytande i många avseenden och hade flera innovativa funktioner som inte var vanliga i andra bostäder på den tiden. Till exempel var det det första bostadshuset i Enköping med centraluppvärmning, medan andra fortfarande eldade i kakelugnar och spisar. Det var också ett av de första bostadshusen med helt källarplan, medan andra byggde med uthus på tomten.

Villa Fannalund sett från söder.
Villa Fannalund sett från söder

Familjen Johansson var också före sin tid när det gällde elektricitet och hade elektrisk takbelysning från ett eget kraftverk, långt innan elektriciteten kom till Enköping år 1915. Villa Fannalund var också det första bostadshuset i staden med avloppsledning, medan andra hade slaskdike runt hörnet.

Villa Fannalund sett från nordöst.
Villa Fannalund från nordöst

Villa Fannalund var en imponerande byggnad som uppfördes av byggmästare L.P. Sten och syntes vida omkring. Det höjde statusen på stadsdelen Fanna som tidigare hade haft låg, spridd bebyggelse och var tillhåll för luffare, skojare och annat löst folk.

Gånstavägen som slingrar sig bakom Villa Fannalund.
Gånstavägen som slingrar sig bakom Villa Fannalund

Sammanfattningsvis var Villa Fannalund en innovativ och imponerande byggnad som spelade en viktig roll i att höja statusen på stadsdelen Fanna i Enköping. Med flera moderna funktioner som centraluppvärmning, elektricitet och avloppsledning var det ett banbrytande bostadshus som visade upp J.P. Johanssons innovativa tankar och tillämpning av ny teknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *