Besökare utanför Boglösa kyrka.

Södra Trögd-tapeten – bilder från invigninen

Idag vill jag dela med mig av en magisk upplevelse jag nyligen fick vara en del av – invigningen av Södra Trögd-tapeten. Trots sommarens varma och kvava dag, samlades vi alla i Boglösa församling för att bevittna avtäckningen av denna otroliga 40 meter långa tapet. Skapad med omsorg, talang och ihärdighet av 64 invånare i Södra Trögd, ger denna tapet ett fascinerande inblick i vår gemensamma historia.

Besökare utanför Boglösa kyrka.
Innan invigningen hölls gudstjänst i Boglösa kyrka Däremellan samlades besökarna utanför kyrkan för kaffe och mingel
Kvinna som spelar nyckelharpa iförd folkdräkt.
Till kaffet och minglet kunde besökarna njuta av toner från nyckelharpa

Det var en dag fylld med gemenskap och tradition. Vi inledde med en gudstjänst i Boglösa kyrka, följt av kaffe och traditionell musik på den charmiga kyrkobacken. Det var en glädje att se så många besökare i folkdräkter, där vi alla förväntansfullt väntade på att få gå in i församlingshemmet för att bevittna denna enorma konstnärliga prestation.

Kaffeservering i vapenhuset.
I vapenhuset serverades kaffe
Göran Ulväng håller invigningstal om Södra Trögd-tapeten.
Göran Ulväng var hedrad att få inviga visningen av Södra Trögd tapeten

När ordförande för Upplands Fornminnesförening och Hembygdsförening, Göran Ulväng, precis avslutade sitt invigningstal, gav plötsligt himlen ifrån sig ett kraftigt regn, ackompanjerat av dramatisk åska och blixtrar. Men detta tillförde bara en extra spänning till evenemanget.

Kvinna bär Uppländs folkdräkt.
Annie Björkman hade dagen till ära klätt sig i Upplandsdräkten

Så kom det stora ögonblicket – när vi äntligen fick se Södra Trögd-tapeten. Den otroliga tapeten är inte bara ett konstverk, den är ett bevis på det engagemang, den ihärdighet och den passion som de 64 invånarna i Södra Trögd har för sin gemenskap och deras historia. Det var verkligen en upplevelse jag aldrig kommer att glömma.

Utställningen av Södra Trögd-tapeten.
Innifrån församlingshemmet där den 40 meter långa tapeten slingrade sig fram
Bildkollage med utvlda broderier från Södra Trögd-tapeten.
Några av broderierna från Södra Trögd tapeten

Uppkomsten av Södra Trögd-tapeten

Resan började med en idé som föddes under en sommarutflykt 2020. Medlemmar från Boglösa hembygdsförening upptäckte Pilgrimstapeten på deras resa till Värmland. Denna upptäckt inspirerade tanken att skapa en liknande tapet, men med ett distinkt Södra Trögd-tema.

Planeringen av Södra Trögd-tapeten

I november 2020, tog Erika Cyrillus, församlingspräst och skicklig brodös, upp stafettpinnen. Tillsammans med Eva Emanuelsson började de lägga grunden för detta omfattande projekt. Syftet var att stärka gemenskapen under den pågående Covid-19-pandemin, och att involvera lokala föreningar för att få projektet på fötter.

Bakom kulisserna till Södra Trögd-tapeten

Genom ett samarbete mellan hembygdsföreningar, Svenska kyrkan och engagerade invånare, började projektet utforska möjligheterna för att skapa en egen tapet. Genom våren 2021 hade en projektgrupp bildats, bestående av representanter från både Boglösa och Veckholms hembygdsföreningar samt Svenska kyrkan.

Konstnärlig design av Södra Trögd-tapeten

Göran Lacksell, en begåvad konstnär, tog på sig rollen att skapa dispositionen för tapeten. Hans vision var att tapeten skulle vara en resa genom Södra Trögd – både i tid och rum, från istiden till framtiden. Göran skapade skisser för tapeten, vilket gav projektet en sparkstart sommaren 2021.

Förberedelser inför broderi av Södra Trögd-tapeten

När skisserna var klara, introducerades projektet till de framtida brodöserna. Utställningar organiserades för att visa upp skisserna, och intresserade kunde även titta på instruktionsfilmer på Youtube och Facebook.

Genomförandet av Södra Trögd-tapeten

Hösten 2021 markerade starten av broderiarbetet. Workshops organiserades för att ge brodöserna möjlighet att hämta material, få råd och inspiration. Under dessa sessioner samlades människor – med försiktighet med tanke på pandemin – för att dela idéer, tips och broderier.

Marknadsföring av Södra Trögd-tapeten

För att sprida information om projektet och engagera fler brodöser, visades färdigbroderade delar och skisser vid flera tillfällen. Projektet använde sig även av sociala medier, som Facebook, och publicerade uppdateringar om projektet på Facebooksidan ”Södra Trögd-tapeten”.

Studieresor i Södra Trögd-tapetens anda

Projektdeltagarna fick även möjlighet att göra studieresor, vilka innefattade besök till Historiska museets textilavdelning samt Etnografiska museet. Dessa resor gav ytterligare inspiration och möjlighet att utbyta idéer med andra broderiintresserade.

Monteringen av Södra Trögd-tapeten

Efter att varje del blev färdigbroderad, fuktades de och fick torka för att bli släta. Sedan skarvades de ihop med varandra. Denna process var tidskrävande, men tack vare flitiga händer från projektmedlemmar kunde varje socken representeras i utställningen.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *