Sen stora Anundshögen.

Upptäck Anundshög – Sveriges gängslande historiska juvel

Sätt på din upptäckarhatt, för nu tar vi en titt på Anundshög – en plats som definitivt får det att pirra i historienörden! Anundshög, beläget nära Västerås i Västmanland, är Sveriges största gravhög och här finns mycket att utforska.

Skeppssättningarrn vid Anundshög sett från väster, uppe på Anundshögen.
Skeppssättningarrn sett från väster ståendes uppe på Anundshögen

När man först ser Anundshög, står man ofta och häpnar. Här, bland denna anrika kullar och stenblock, kan du bokstavligen känna historiens vingslag. Är du redo att ta steget tillbaka i tiden?

Skeppssättningar vid Anundshög sett från öster.
Skeppssättningar vid Anundshög sett från öster

Anundshögs rika historia

Sen stora Anundshögen.
Anundshögen sett från öster

Din resa genom Anundshög kommer att ge dig insikter i Sveriges rika och fascinerande historia. Faktum är att Anundshög har rötter som sträcker sig ända tillbaka till Vendeltiden, runt 500 till 800 e.Kr.

Eriksgatan som passerar längs Anundshög.
Från sydvästlig riktning mot nordöstlig riktning passerar Eriksgatan Anundshög

Anundshög är inte bara en plats för att beundra från håll – den är en levande historiebok. Från dess stora gravhög till de mystiska runstenarna, finns det så mycket att se och upptäcka.

Den stora runstenen vid Anundshög.
Den stora runstenen vid Anundshög där det går att tyda Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden Anunds broder Vred högg runorna

Vad finns det att se och göra på Anundshög?

Temple of the Eternal Goddess uppe på Anundshög.
Medlemmar ur den religiösa samfundet Temple of the Eternal Goddess uppe på Anundshög På svenska kallar de sig Den oändliga gudinnans tempel

Besöket på Anundshög erbjuder en mängd upplevelser:

  • Anundshögs gravhög: Det mest framträdande landmärket på platsen är naturligtvis den enorma gravhögen, som mäter 9 meter i höjd och 60 meter i diameter.
  • Anundshögs runstenar: Dessa historiska juveler är ett måste att se. De bär inskriptioner från forna tider och ger inblick i Sveriges tidiga historia.
  • Anundshögs skeppssättningar: Dessa spektakulära stenformationer i skeppsform är lika fascinerande att utforska som de är att se.
  • Naturstigar och promenadleder: Efter att ha utforskat de historiska landmärkena, njut av en promenad genom de vackra omgivande landskapen.

Vanliga frågor om Anundshög

Är Anundshög öppen för allmänheten?

Ja, Anundshög är öppen för allmänheten året runt.

Finns det guidade turer på Anundshög?

Det finns guidade turer tillgängliga, särskilt under sommarmånaderna.

Sammanfattning: Din resa till Anundshög väntar

Nu när du är rustad med all denna information, vad väntar du på? Sätt på dig dina vandringsskor, plocka fram kameran och ge dig av på en oförglömlig resa till Anundshög. Det är dags att dyka in i historien och skapa nya minnen på denna fantastiska plats!

Läs mer på: https://www.anundshog.se/

Läs om den stora kungshögen i Torstuna här.

Hitta till Anundshög:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *