En man som åker långfärdsskridskor på Mälaren, närmare bestämt utanför Sommaro/Bredsand i Enköping.

Långfärdsskridskor på Mälaren, Enköping

Det finns få upplevelser som kan mäta sig med att åka långfärdsskridskor på Mälaren, det tycker Anders Lindström som är en flitig åkare. Detta är en aktivitet som är både avkopplande och spännande samtidigt, och som passar perfekt för alla som vill uppleva den vackra svenska naturen på ett unikt sätt.

Småbåtshamnen Sommaro igenfrusen.
Båthamnen vid Sommaro väljer många att utgå från när de ska ut och åka långfärdsskridskor

Mälaren vid Enköping är ett populärt resmål för långfärdsskridskoåkning. Sjön erbjuder långa, isbelagda sträckor som är idealiska för en dag ute på isen. Dessutom är Mälaren omgiven av en vacker natur, med skogar, öar som alla kan upptäckas från isen.

Anders Lindström på väg ner till isen för att byta om.
Anders Lindström på väg ner till bryggan vid Sommarro

För att åka långfärdsskridskor på Mälaren vid Enköping behöver man inte vara expert. Det räcker med att man har grundläggande skridskoåkningstekniker och att man använder rätt utrustning. För att säkerställa att man har rätt utrustning kan man hyra skridskor på flera platser eller låna på Fritidsbanken.

Anders Lindström visar upp et par riktigt gamla tävlingslånfärdsskridskor.
Anders Lindström visar upp ett par gamla långfärdsskridskor som han ska prova för första gången

En av de mest populära ruterna på Mälaren är vid Sommaro/Bredsand utanför Enköping. Denna rutt tar cirka 10 minuter och går genom ett vackert landskap. Det finns också flera andra rutter att välja mellan, beroende på din skicklighet och erfarenhet.

En man som stretchar innan han ska ge sig iväg på banan för långfärdsskridskor.
Anders Lindström stretchar upp Viktigt ifall nordanvinden skulle komma o gripa tag i en

Att åka långfärdsskridskor på Mälaren är också en social aktivitet som kan njutas av tillsammans med vänner och familj. Varför inte ta med en picknickkorg och stanna för en paus på någon av de många öarna längs vägen?

En man som åker långfärdsskridskor på Mälaren, närmare bestämt utanför Sommaro/Bredsand i Enköping.
Anders Lindström med bra glid och långa skär på den plogade isen utanför Enköping

Sammanfattningsvis är långfärdsskridskoåkning på Mälaren en fantastisk aktivitet för alla som vill uppleva den svenska naturen på ett unikt sätt. Med rätt utrustning och planering kan du ta del av en oförglömlig upplevelse på isen. Så ta på dig skridskorna och ge dig ut på en av Sveriges vackraste sjöar!

Två män står och paratar på isen.
Anders Lindström surrar med en annan åkare

När jag själv begav mig till Sommaro utanför Enköping träffade jag Anders Lindström, en av veteranerna när det kommer till långfärdsskridskoåkning. Anders har åkt skridskor i över 30 år och har åkt på de flesta sjöar runt om i Sverige.

När jag träffar Anders så möts jag av en glad och positiv person som sprider en härlig energi. Han börjar genast berätta om sina äventyr på isen och hur mycket han älskar att åka långfärdsskridskor.

Anders förklarar att Mälaren är en av hans favoritsjöar att åka på. Han pekar på de vackra vyerna runt sjön och på isen och berättar om hur han älskar känslan av frihet när han åker.

Vi börjar åka på isen tillsammans och jag märker snabbt att Anders är en erfaren åkare. Han lär mig några knep och tricks för att förbättra min skridskoåkning, samtidigt som han berättar om olika platser runt sjön som är värda ett besök.

Efter några timmars åkning tar vi en paus och Anders bjuder på en rykande varm kopp kaffe och några bullar som han har med sig i sin ryggsäck. Vi sitter där på isen och njuter av utsikten, samtidigt som Anders berättar om sina favoritminnen från alla år han har åkt långfärdsskridskor.

Det är uppenbart att Anders har en passion för denna aktivitet och jag är tacksam för att jag fick chansen att åka tillsammans med honom. Hans entusiasm och erfarenhet gjorde verkligen denna dag till en oförglömlig upplevelse.

Efter vår paus åker vi vidare på isen och jag känner mig själv mer självsäker på mina skridskor. Anders har verkligen inspirerat mig att fortsätta åka långfärdsskridskor och att utforska fler sjöar runt om i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *