Jenny och ett barn leker vid vattenfallet vid Ytterkvarn.

Ytterkvarn: En historisk och naturskön pärla vid Skattmansö

Efter vårt besök vid Ingbokällorna fortsatte vi till Ytterkvarn, en plats som imponerar med sin rika historia och vackra natur. Det mest framträdande vid Ytterkvarn är den magnifika stenbron över Skattmansöån. Här har fallhöjden i ån länge utnyttjats till järnhantering och på 1700-talet anlades ett järnbruk.

Jenny och ett barn leker vid vattenfallet vid Ytterkvarn.
Ett lekfullt ögonblick vid vattenfallet

Rastplats och vandring

Upplandsleden passerar Ytterkvarn och här finns en rastplats med fikabord gjorda av gamla kvarnstenar. Härifrån kan du fortsätta din vandring genom Skattmansöådalens naturreservat, vidare till Skattmansöbacken. Vid bron finns även parkering och informationsskyltar som berättar mer om platsens historia.

Den imponerande stenbron vid Ytterkvarn över Skattmansöån.
Stenbron vid Ytterkvarn över Skattmansöån omgiven av lummig grönska

Lummig grönska och historiska rester vid Ytterkvarn

Ytterkvarn ligger omgivet av lummig grönska i den nordvästra delen av reservatet. En gång låg här ett blomstrande järnbruk och resterna av detta finns kvar vid rastplatsen intill den forsande Skattmansöån. Det är en idyllisk plats att slå sig ner på en filt i gräset eller vid de unika picknickborden.

En röd herrgårdsliknande byggnad vid Ytterkvarn, omgiven av grönska och en grusväg.
En charmig herrgårdsliknande byggnad vid Ytterkvarn omgiven av grönska

Vandringstur från Ytterkvarn

En vandringstur om våren från den gamla stenvalvsbron vid Ytterkvarn bort mot skidbacken är så vacker att det tar andan ur en. Porlande friskt vatten, skir grönska, blommande örter, kvittrande fåglar och kanske ett bräkande får – en lantlig idyll!

En utforskare bland vildblommor vid Ytterkvarn.
Jenny utforskar området bland vildblommor vid Ytterkvarn

Skattmansöådalen

Skattmansöådalen är ett både stillsamt och dramatiskt landskap på samma gång. Dalsidorna är bitvis branta och ger ett mäktigt intryck. På vissa håll syns spår av skred och jordflytningar. I norra delen forsar ån fram innan den lugnar sig och saktmodigt börjar slingra sig genom dalgången. Ådalen är ett småskaligt odlingslandskap med mindre åkrar och betade hagar med enstaka lummiga lövträd. I brynen avtecknar sig många olika slags blommande buskar och träd mot skogens mörka fond.

En naturskön vy av stenbron och forsande vatten vid Ytterkvarn.
Vy av stenbron och forsande vatten vid Ytterkvarn omgiven av grönska

Historiska platser vid Ytterkvarn

Flera markerade stigar går genom reservatet och vid Ytterkvarn finns en naturskön rastplats. Idag är där stillsamt, men för några hundra år sedan sjöd platsen av liv och verksamhet. Vid Ytterkvarn syns fortfarande rester efter både kvarn- och järnbruksverksamhet och omedelbart norr om reservatsgränsen finns rester efter ett tegelbruk, som var känt för sitt högkvalitativa tegel.

Ytterkvarn är en plats där historia möter natur, och ett besök här erbjuder både ro och äventyr. Oavsett om du är intresserad av historia, gillar att vandra eller bara vill njuta av en picknick i naturskön miljö, är Ytterkvarn ett perfekt resmål.

Hitta till Ytterkvarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *