Bengt Carlsson och Stig Lund vid J.P. Johanssons grav vid Vårfrukyrkan.

Minnet efter J.P. Johansson vid Vårfrukyrkan

Idag markerades 80 år sedan den banbrytande uppfinnaren J.P. Johansson gick bort. J.P. Johanssons-sällskapet hedrade hans minne med en kransläggning på hans grav. Stig Lundh, föreningens ordförande, höll ett rörande tal, följt av en tyst minut. Bland de närvarande var även den tidigare BAHCO-chefen, Bengt Carlsson.

Bengt Carlsson och Stig Lund vid J.P. Johanssons grav vid Vårfrukyrkan.
Bengt Carlsson och Stig Lund vid JP Johanssons gravplats som ligger längs kortsidan på den norra delen av kyrkogården
Bengt Carlsson går med beslutsamma steg över kyrkokården.
Bengt Carlsson på väg över kyrkogården mot JP Johanssons grav

J.P. Johansson vilar vid Vårfrukyrkan, en av Sveriges äldsta kyrkor daterad till 1100-talet. Globalt är han berömd för sin uppfinning av skiftnyckeln. Men i Enköping är han även ihågkommen för sitt hem, som var det första att ha elektricitet.

Ordförande för J.P. Johansson-sällskapet Stig Lundh.
Stig Lund Ordförande för JP Johansson sällskapet höll tal
Tyst minut vid J.P. Johanssons gravplats.
En tyst minut hölls

Johan Petter Johansson, mer känd som J.P. Johansson, är en namn som kanske inte är känt för alla, men hans uppfinningar har haft en enorm inverkan på vårt dagliga liv. Född i Vårgårda, Sverige, 1853, var J.P. Johansson en framstående ingenjör och uppfinnare som revolutionerade rörverktygsindustrin. Hans mest kända uppfinningar, skiftnyckeln och rörtången, har gjort vardagen enklare för hantverkare, ingenjörer och hemmafixare över hela världen.

Vem var J.P. Johansson?

Vy från norr över Vårfrukyrkans kyrkogård.
JP Johanssons utsikt från sin grav vid Vårfrukyrkans kyrkogård i Enköping

Uppväxt och tidiga år

J.P. Johansson växte upp i en fattig familj i Vårgårda, en liten by i Västra Götalands län. Trots detta, hade han en naturlig talang för mekanik och en outtröttlig arbetsmoral som hjälpte honom att övervinna dessa hinder. Efter att ha avslutat sin grundutbildning, började han arbeta som smed och snickare, och det var under denna tid som han började utveckla sina idéer för att förbättra rörverktyg.

Revolutionen av rörverktyg

På den tiden var rörverktyg klumpiga och svåra att använda. De var ofta skräddarsydda för en specifik uppgift och kunde inte anpassas för att passa olika storlekar av rör och muttrar. Detta gjorde arbetet tidskrävande och ineffektivt. J.P. Johansson insåg att det fanns ett behov av ett mer flexibelt och anpassningsbart verktyg, och började arbeta på en lösning.

Skiftnyckeln

År 1892 patenterade J.P. Johansson sin första stora uppfinning, skiftnyckeln. Det var ett verktyg som kunde justeras för att passa olika storlekar av muttrar och bultar, vilket gjorde det mycket mer mångsidigt än de befintliga verktygen på marknaden. Skiftnyckeln blev snabbt populär bland hantverkare och ingenjörer, och är fortfarande en stapelvara i verktygslådor över hela världen idag.

Rörtången

Efter framgången med skiftnyckeln, fortsatte J.P. Johansson att utveckla nya verktyg. År 1888 patenterade han rörtången, ett verktyg som gjorde det mycket enklare att greppa och vrida rör. Precis som med skiftnyckeln, blev rörtången snabbt en oumbärlig del av verktygslådan för hantverkare över hela världen.

J.P. Johanssons arv

J.P. Johansson dog 1943, men hans uppfinningar lever vidare och fortsätter att göra livet enklare för människor över hela världen. Hans företag, Bahco, är fortfarande en ledande tillverkare av handverktyg, och J.P. Johanssons uppfinningar används fortfarande i stort sett oförändrade idag.

Bahco

Bahco, företaget som J.P. Johansson grundade, är idag en av världens ledande tillverkare av handverktyg. Företaget tillverkar en mängd olika verktyg, från sågar och filar till skruvmejslar och tänger, men det är fortfarande mest känt för sina justerbara skiftnycklar och rörtänger, de verktyg som J.P. Johansson själv uppfann.

Vanliga frågor

Vad uppfann J.P. Johansson?
J.P. Johansson är mest känd för att ha uppfunnit skiftnyckeln och rörtången, två verktyg som revolutionerade rörverktygsindustrin och gjorde det mycket enklare att arbeta med rör och muttrar.

När levde J.P. Johansson?
J.P. Johansson föddes den 12 december 1853 i Vårgårda, Sverige, och dog den 25 augusti 1943.

Vad är Bahco?
Bahco är företaget som J.P. Johansson grundade. Det är idag en av världens ledande tillverkare av handverktyg, och är mest känt för sina justerbara skiftnycklar och rörtänger.

Slutsats

J.P. Johansson var en framstående svensk ingenjör och uppfinnare vars arbete har haft en varaktig inverkan på rörverktygsindustrin. Hans uppfinningar, skiftnyckeln och rörtången, har gjort det mycket enklare att arbeta med rör och muttrar, och är fortfarande oumbärliga verktyg för hantverkare över hela världen. Även om han kanske inte är ett hushållsnamn, är J.P. Johanssons arv fortfarande mycket levande idag, och hans verktyg används fortfarande i stort sett oförändrade över hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *