En hårt arbetande ICA-handlare sitter på sitt kontor.

Bli ICA-handlare – Så här enkelt är det

Nu var det ett tag sedan en ICA-handlare stod under luppen för granskning, men varje gång det händer så får det mig att tänka på den svenska jantelagen. Det ska nämligen alltid rapporteras om hur mycket ICA-handlarna tjänar, vad de har för bilar och hur stora villor de äger, i synnerhet de handlare som driver de stora butikerna som MAXI ICA Stormarknad.

En hårt arbetande ICA-handlare sitter på sitt kontor.

Jag har själv erfarenhet från livsmedelsbranschen och att en dag äga min egen ICA-butik var planen under mina första 10 år i ICA-familjen. Med anledning av det tänkte jag ge mina bästa tips på hur just du ska gå tillväga för att bli en framgångsrik och härlig direktör likt den jovialiska ICAnder vi känner igen från förr.

ICA-handlare Steg för steg

För att bli en ICA-handlare krävs att du arbetat dig upp genom hela butikens organisation. Karriärstegen kan variera något beroende på butikers storlek men denna guide kommer att kunna tillämpas i de flesta fall.

Följande steg kommer avhandlas och när du genomgått dem kan du bterakta dig som en fullfjädrad ICA-handlare:

 • Bli anställd
 • Kom ut på golvet
 • Bli Kvällschef / Jour
 • Avdelningsansvarig
 • Butikschef
 • ICA-handlare – historien börjar om från början

Bli anställd

Det är inte svårt att få in foten och börja din anställning, handeln behöver ständigt nytt folk som är beredda att jobba alla helger och kvällar. Du börjar självklart i kassan och får därmed se dig som näst lägst stående i den lokala näringskedjan, allra lägst rang har den som ansvarar för pantrummet (denne ansvarar även för kundtoaletterna under dagtid när extern städpersonal inte finns på plats). Att du inte börjar lägst i hierarkin (läs pantrummet) beror främst på arbetsbördans storlek, det behövs nämligen inte mer än 1 anställd här.

Att jobba på ICA anses inte vara hett därför stannar många ungdomar inte längre än högst ett par år. Du behöver därmed endast visa tårna på dina framfötter för att urskilja dig från mängden.

Kom ut på golvet

Nästa steg är att komma bort från kassan och ut på golvet (en del ser en möjlighet i att bli underordnad kassachefen, detta är dock något som jag avråder dig ifrån). Du når hit genom att visa att du under de få lugna stunderna i kassaarbetet tar ansvar för hur omgivningen ser ut. Snygga till bland varorna som är i och omkring kassalinjen och se för guds skull till att någon ansvarig ser dig i arbetet, du kommer nu att bli handplockad av en avdelningsansvarig. Denna ansvarig, i flesta fall kolonialansvarig kommer att ta dig under sina vingar och lära dig allt om hur man plockar upp varor i hyllor. Du får lära dig SISU-metoden (sist in sist ut), balpressen och mycket mer. Du blir härmed en del i plockstyrkan, plockstyrkan ansvarar alltså för att få upp alla inkomna varor i tid.

Två fel många nyanställda gör i detta skede är:

 1. Ta för mycket ansvar, ty har du en osäker överordnad kommer denne att känna sig hotad, det kan då bli tal om kassarbete igen eller ännu värre, du får tillbringa dagarna i pantrummet!
 2. Många tror att de i denna fas kan koppla av, du är inte som i kassan fast och kan därmed ta dig friheter som att prata med kollegor. Passa dig, kolonialansvarig har fullständig kontroll över din effektivitet.

Mitt råd till dig som ingår i plockstyrkan, var flitig och gör inte för mycket väsen av dig. Att sticka upp näsan i vädret så här tidigt har du inte mycket för. Här tar du dina första steg i läroprocessen för hur organsisation är uppbyggd, du får lära dig att du endast talar och rådfrågar med din överordnad, något annat är oacceptabelt.

Kvällschef / Jouransvarig

Har du varit flitig och följsam med att plocka varor finns nu chansen att din överordnad har tipsat butikschefen om att du är att lita på. Detta innebär att du kan bli erbjuden en tjänst som kvällschef. En fin titel som låter helt ok, men låt dig inte luras. Som kvällschef blir du hunsad, du ska stå till tjänst för alla avdelningsansvariga. Du börjar oftast ditt pass runt 16:00-tiden och kliver av 30 minuter efter stängning. Arbetspasset börjar med långa listor från alla avdelningsansvariga som tycker att just deras avdelning bör prioriteras på kvällen och det är du som ska tillgodose dem.

Du kommer att stöta på problem och det tydligaste är motsättningen mellan att vara synlig på golvet och att faktiskt vara där du behövs. Mejeriavdelning är den mest omsatta i hela butiken (omsättning i lagervaror) och här syns och behövs verkligen din arbetsinsats, killen eller tjejen i mejeriavdelningen är dessutom oftast trevliga och kommer att hjälpa dig i framtiden. Vad som blir ett problem här är din tidigare överordnad, kolonialchefen, han kommer åberopa vikten av att vara synlig i butiken under kvällstid när det är så lite personal på plats, därmed tycker han att du gott kan plocka lite kolonialburar. Vid detta lag är du väl medveten om att kolonialburarna är ett ständigt återkommande inslag i diskussionen om varför de aldrig tycks bli färdigplockade.

Du ska naturligtvis prioritera mejeriet som även kommer att förbättra din kondition. Mejeriet ligger nästan alltid längst in i butiken, längst bort från kassorna. Det är dyrt med personal på kvällarna och för att hålla nere kostnaderna är kvällschefens roll även att täcka upp topparna i kassan. Förbered dig på motion och se alltid glad o trevlig ut när du kommer fram. Att du är lite andfådd gör inget, det stärker bara intrycket av att du kämpar för butiken och din ICA-handlarkarriär.

Avdelningsansvarig

Har du spelat dina kort rätt kommer nu chansen att bli avdelningsansvarig. Det blir oftast för mejeriet i samband med att nuvarande mejeriansvarig kan avdelningen på sina fem fingrar och är på väg upp i organisationen. Denne har nu börjat plugga FLU (ICA:s egna företagsledarutbildning) och under tiden han studerar, i samband med arbetet, passar det bra för ett skifte i avdelningen. Lär dig orderhantering och få ett bra flyt på ingående och utgående varor. Se till att hålla svinnet nere och engagera dig i avdelningens siffror. En engagerad avdelningsansvarig blir uppmärksammad av butikschefen som kommer att rekommendera ICA-handlaren att kosta på dig i första läget en enklare kurs men därefter tar handlaren upp sitt triumfkort BLU (butiksledarutbildning). Har du inte bestämt dig för att bli ICA-handlare här så är det dags att göra det.

Att bli erbjuden BLU kräver en motprestation som oftast tar sig uttryck i ett avtal som innebär att du förbinder dig att jobba kvar i butiken i x antal år. ICA-handlaren är livrädd för att du ska ta dina nya kunskaper och dyra utbildning för att gynna någon annan verksamhet. Som avdelningsansvarig arbetar du i snitt 60h/vecka och lite därtill under storhelger. Du har månadslön och får därmed inte betalt för övertiden, men vad gör det, du har din utbildning.

Butikschef

Den som väntar på något gott väntar inte för länge. Från att du börja din anställning kan det nu ha gått 15 år tills tjänsten som butikschef blir ledig för dig. Det är nu du börjar tjäna pengar, det är i alla fall vad du tror eller i alla fall bra mycket mer än du gjort tidigare. Vid det här laget vet du att det dröjer innan dom riktigt stora pengarna kommer. Men som butikschef har du tagit dig upp ett snäpp i samhällsklassen, du kan spela golf och kanske tar ICA-handlaren med dig på bastukväll där du får träffa andra höjdare i det lokala näringslivet.

Som butikschef måste du fortsätta vara målmedveten, många äro de som blir lite slöa här. Man är trots allt chef och kan styra o ställa. De fysiska arbetsinsatserna har minskat dramatiskt och du börjar få en känsla av nöjdhet som gror.

Ett varningens finger vill jag här sätta upp. Det finns många som vill ha din plats och du måste arbeta hårt med de strategiska besluten för butiken och visa din handlare att du för verksamheten framåt och kan ansvara för hela driften av ICA-butiken.

Din handlare kommer att spela en viktig roll för dig i framtiden så fortsätt kämpa. Du har nu jobbat i samma eller flera butiker under 20 år och en ledig butik dyker upp. Har din handlare goda kontakter med rekryterarna inom ICA ökar dina chanser att du blir utvald.

ICA-handlare – historien börjar om från början

Du har nu fått din första egna butik, som för alla andra är det en liten butik med omsättning runt 10 miljoner.

Det är nu du får börja arbeta ordentligt.

Tiderna har förändrats sedan du började jobba på ICA. Prispress och effektiviseringar bidrar till att du de närmsta 10 åren kommer att jobba dygnet runt och utan lön. Det viktigaste här är nämligen att visa bra siffror för att öka chanserna att en dag få ta över en större butik. Skilsmässa är vanligt här för du har nämligen inte förberett din sambo på att du kommer att vara borta så gott som alltid och att er privata levnadsstandard försämras till förmån för butikens siffror.

Dina arbetsuppgifter som nybliven ICA-handlare innefattar alla ovanstående steg samtidigt. Denna arbetsbörda får du ha under 10 år tills dess att tjänstemännen och rekryterarna på ICA anser dig lämplig att få en större butik.

Summering

Det är förvisso sant att en ICA-handlare tjänar mycket pengar men faktum är att det ligger många års hårt arbete bakom detta. Ska du idag satsa på att bli en rik ICA-handlare kan du räkna med att kosingen trillar in om 30 år, under den tiden satsa på en bra sjukvårdsförsäkring och planera din ekonomi, din lön kommer inte att väcka uppmärksamhet på vägen till ditt mål.

Det finns många, mycket enklare vägar att tjäna pengar än att sälja mat, att vara och bli en ICA-handlare är en livsstil och ett intresse.

7 Comments

 1. Slutklämmen om livsstil förekommer även inom taxi. Där kör du först nätter och helger (alla fyllekörningar och tokstollar på natten), sen får du dagpassen och till slut slipper du varannan lördagsnatt. Sen köper du egen bil och jobbar nästan ihjäl dig. Sen får du anställda, som krockar din bil. Du får bättre anställda och då kan du luta dig tillbaka och njuta av 0,5 procents vinstmarginal om du har färre än 10 fordon i garaget. Att köra taxi är inte ett yrke, det är ett kall.

 2. En väldigt intressant bloggpost må jag säga. Att dom stora ICA-handlarna tjänar bra med pengar är ingen hemlighet men att det ligger så här mycket arbete bakom tänker man sig inte.

  Som du skriver så tror jag många yrken är mer en livsstil och handlar om intresse. Att göra något man brinner leder förmodligen till fler guldpengar i slutändan tack vare allt engagemang man orkar lägga ned.

 3. Fantastiskt inlägg, som Ica handlare i snart 3 år så känner jag igen varje steg! Kul läsning!

 4. Efter 35 år som liten ICA handlar/fru,är det nu skörden av allt jobb vi skulle leva bra ”pensionärsliv”! Men ……
  En ICA NÄRA butik är iget värde i att överlåta…
  Under årens gång fick vi höra av De som begrep ,Va frun behöver väl ingen lön!
  Så , det gick jag på liksom, det skulle ju ändå vara bra för butiken….
  NUfår man försvara sig mot Alla som tror det bara är att leva på de fina stålarna…..
  Det bör belysas från olika håll alla är inte storhandlare…
  ”HANDLARFRUN”

 5. Har en liten undran, du skriver att man ingår i ett slags avtal när man har blivit erbjuden FLU/BLU vilket är fullkomligt försåtligt. Men vad handlar det om för tidsaspekt? 2, 5 eller 10 år kvar?
  Spelar det någon roll om man byter butik eller blir man låst till den handlare som erbjudit utbildningarna?

  1. Hej Therese, det kan nog se väldigt olika ut och är främst en förhandlingsfråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *