En hällristning i form av ett skepp.

Äventyr till skandinaviens största hällristningar”

Det var en dag som ingen annan. Tillsammans med min son Sam och svärföräldrarna gjorde vi oss redo att stiga in i historiens fotspår. Vår destination? Boglösa, Enköping. Vår uppgift? Att bevittna det som blivit kallat ”ett av Skandinaviens största fynd av hällristningar på 2000-talet” av hällristningsexperten Sven-Gunnar Broström.

Hemsta hagar.
Man får promenera genom Hemsta hagar för att komma till den nya hällristningen

När vi anlände till platsen, kändes det som att vi klev in i en annan tid. De inristade skeppen, vars historier sträcker sig över 3000 år tillbaka, var tydligt synliga tack vare vit kritfärg. Men det var mer än bara sten och krit. Det var en portal till en tid då dessa skepp var mer än bara bilder; de var symboler, berättelser, kulturarv.

Information som säger att man med markägarens tillstånd får gå över åkern.
Snäll markägare som låter nyfikna gå genom åkern för att komma till hällristningen

Själva upptäckten är en fantastisk historia i sig själv. Tänk att dessa underbara skapelser låg gömda under ett täcke av mossa, bara väntande på att återupptäckas av världen. Broström, som gjorde sin första upptäckt när han var bara tio år gammal, förändrade arkeologins landskap när han avslöjade dessa förlorade konstverk.

Morföräldrar med sitt barnbarn undersöker hällristning.
Leif Sam och Annie tittar tittar på på den nya hällristningen

Men lika snabbt som de uppenbarade sig, kommer de snart att försvinna igen. Dessa ristningar kommer att åter täckas med jord för att skydda dem mot söndervittring. Men inte ens jorden kan dölja den känsla av förundran och respekt som de väckte i oss.

En hällristning i form av ett skepp.
Ett av de ca 80 skeppen som nyigen hittades på den nya hällristningen i Boglösa Hemsta

Det var en dag att minnas. En dag då vi fick chansen att komma nära våra förfäders värld, att uppleva deras historier på ett sätt som vi aldrig kommer att glömma. Det var ett äventyr som påminde oss om historiens värde och dess plats i vår värld idag.

Pojke med vit t-shirt gå i en kohage.
Sam på stigen tillbaka till bilen

Hitta till Hemsta hagar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *