Efter Entréskolans etablering i Enköping i höst har nu drygt 700 av kommunens elever valt någon av de sex fristående skolorna istället för de 13 kommunala. Därför har jag ställt 10 skarpa frågor till politikerna i skolnämnden. Här är svaren från miljöpartiets Susanna Hedman
1. Vilken tror du är främsta orsaken till att eleverna väljer de fristående
skolorna?
Svar: Jag tror att alla föräldrar gör det de anser vara bäst för sina barn, och att de vill vara engagerade och aktiva i barnens skolgång. Att aktivt välja skola kan vara en del av engagemanget. Det som ofta händer är att möjligheten att välja en annan kommunal skola glöms bort. Det aktiva valet blir då mellan kommunal eller fristående skola och det tycker jag är synd, för vi har många fina kommunala skolor i kommunen. I många diskussioner nämns att fristående skolor är så bra på grund av olika inriktningar och “nischer”, i Enköping har vi många skolor som har olika inriktningar, till exempel entreprenöriellt lärande i Fjärdhundra, Engelska- spåret i Skolsta och matematik på Korsängen. Tyvärr är vi (kommunen) inte så bra på att marknadsföra dem som konkurrenskraftiga alternativ till fristående skolor.
2. Tror du att de här eleverna väljer bort de kommunala skolorna.
Svar: Se ovan.
3. Om ja på förra frågan: vilken är den främsta anledningen, enligt din personliga uppfattning?
Svar: Se fråga ett.
4. Att eleverna väljer andra än de kommunala skolorna ger stadigt ökade kostnader eftersom man i de kommunala skolorna inte kan ställa om så snabbt till det minskade elevantalet. Lokalkostnaderna finns ofta kvar och även vissa personalkostnader. Hur ska man hantera det?
Svar: Se till att våra skolor är så bra att eleverna väljer att stanna kvar! (Och komma tillbaka)
5. Vad kan man göra för att öka de kommunala skolornas attraktionskraft och konkurrensförmåga? Ge gärna några konkreta exempel.
Svar: Vi behöver satsa mer på skolan, se till att det finns resurser. Inte bara tillfälliga satsningar utan långsiktiga investeringar i våra elever. Verkligen ge våra elever möjligheten att utveckla sitt allra bästa jag utifrån sina förutsättningar, inte utifrån de ekonomiska förutsättningar skolan har. Vi behöver också marknadsföra det vi är bra på, ge mer information om det positiva som finns. Visa på att vi är ett fullgott alternativ till fristående skolor. Ge de kommunala skolorna möjligheter att utvecklas.
6. Innebär etableringen av allt fler friskolor också att kommunen får svårt att konkurrera om duktiga lärare?
Svar: Ja, det tror jag.
7. I så fall ? hur möter man det?
Svar: En pedagog ska få kosta, premiera pedagogerna. Höjda lärarlöner tror jag är ett bra sätt för att behålla de pedagoger man har. Vi måste även se till att de har tid för planering, utveckling och reflektion samt möjlighet till kompetensutveckling.
8. Hur påverkar den här utvecklingen planeringen av den nya skolan som ska ersätta Munksundsskolan?
Svar: Munksundsskolan behöver ersättas, den nya skolan hehöver byggas smart så att man kan anpassa lokalerna efter hur elevunderlaget ser ut. Självklart ska den byggas på Munksundet.
9. Hur påverkas utvecklingen för andra befintliga skolor?
Svar:Alla skolor påverkas pga att elevpengen delas ut ur en gemensam “pengapåse”. Därför är det viktigt att vi vänder trenden snarast.
10. Drabbas skolorna utanför tätorten hårdare?
Svar: Se svar 9.
Mycket bra svar framför allt på fråga 1. Kommunerna måste inse att de verkar på en marknad. Att välja kommunalt alternativ är också ett val, noga övervägt av många. Enköpings kommun känner jag inte till, men ofta har kommunala skolor bättre tillgång till bibliotek, idrottslokaler mm, fler utbildade lärare, man kan ha mindre klasser osv. Det finns en tendens att anse att de som väljer kommunal skola för sina barn inte intresserar sig lika mycket. Det tänkandet borde huvudmannen/ kommunerna anstränga sig för att ändra på.
Men marknaden e ju inte lika för alla eller?
Ta fråga 4:a tex . det där är inget svar . Lokalkostnaden hur ska man lösa det ? Som det ser ut i dag lägger skolan drygt 20 milj i onödan på lokaler som inte behövs för att elev antalet minskar . Kommunens skolor hyra sin skola av tekniska förvaltningen kan man säga . man kan inte säga vi skulle bara vilja ha 15 klassrum nästa år för vi har mindre elever . Friskolor hyr lite klassrum i sina byggnader . resten hyr man vid behov . tex idrott´s lokal mm mm mm .
Kommunala skolor står kvar med sina lokaler . så 20 milj e ganska mycket undervisning . Det skulle jag vilja veta hur Mp tänkt lösa det ?
Hej!
Lokalkostnaderna för de kommunala skolorna är höga, men siffrorna har varit missvisande och inte egentligen kunnat jämföras med andra kommuner då internräntan i Enköping har varit väldigt hög samt att kostnader för lokaler inte fördelats under rätt post. Detta har nu åtgärdats och skolförvaltningens ekonom har lovat att återkomma med siffror som är jämförbara. Nästa år sänks internräntan och det innebär det X antal miljoner i lägre hyreskostnader per år. Kommer tyvärr inte ihåg den exakta siffran.
Jag tycker att det ska bli spännande att se hur vi ligger till i jämförelser med de korrekta siffrorna, våra enormt höga lokalkostnader verkar för mig i nuläget inte vara så enorma, men jag vill vänta in siffrorna från ekonomen för att kunna jämföra.
Att satsa pengar på undervisning är prio ett för mp, i budgeten som vi la satsade vi speciellt på dessa områden, (klistrar in texten från mitt budgetanförande.)
Miljöpartiet i Enköping vill att skolan ska vara mer än ett institut för lärande, skolan ska även vara en plats där elever kan göra en Utvecklingsresa och förverkliga sina drömmar och mål.
I vår budget har vi lyft vissa delar som vi tror är avgörande för elevernas resultat och välmående.
Individualiserad pedagogik, alla elever ska ha möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen efter sina förutsättningar och sin lärstil. Skolans ansvar är att anpassa och individualisera pedagogik och bemötande så att eleven utvecklas. För att ta vara på varje elevs styrkor och hjälpa var och en att utveckla sitt allra bästa jag, behöver vi engagerade och kompetenta pedagoger.
Lärarens tid med varje elev är oersättlig, att minska på lärarnas administrativa uppgifter och frigöra mer tid i klassen för dem är viktigt. Att satsa och investera i lärarna är en viktig faktor för ökade kunskaper hos eleverna.
Elevhälsan är en annan viktig pusselbit i elevernas vardag. Elevhälsan spelar en viktig roll när det gäller att arbeta med livsstilsfrågor, trygghet och barns självkänsla. Vi vill att eleverna ska ha tillgång till personal från elevhälsan varje dag. Elevhälsan behöver stärkas så att de kan jobba mer förebyggande.
Modersmål och studiestöd, en förutsättning för att lära sig ett nytt språk är att man har bra kunskaper i modersmålet, att stärka modersmålet underlättar inlärningen av nya språk.
Studiestöd, när modersmålsläraren är med i klassen är ett stöd för flerspråkiga elever som måste utbyggas. Att få förklaringar och stöd på sitt modersmål underlättar inlärningen och ökar kunskaperna. En satsning på kompetenta modersmålslärare är en satsning för höjda resultat!
Vi i Mp anser att vi har ansvar för att ge våra elever och pedagoger de bästa förutsättningarna för att de ska kunna utveckla sitt allra bästa jag.
Susanna Hedman MP
Skolnämnden
Miljöpartiets budget hade givit skolan 19 miljoner mer i budget än alliansen vilket hade inneburit att grundskolorna hade kunnat höja löner till duktiga lärare, öka lärartätheten och satsa på mer personal i elevhälsan samt förbättra möjligheterna att ge stöd till elever med annat modersmål eller särskilda behov.