Efter Entréskolans etablering i Enköping i höst har nu drygt 700 av kommunens elever valt någon av de sex fristående skolorna istället för de 13 kommunala. Jag har därför ställt tio skarpa frågor till skolpolitikerna i Enköping. Först att svara var Håkan Wall, (v)
Vid tillfället för frågorna hade det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling ännu inte bildats.
Här svarar Katarina Zeste, för folkpartiet liberalerna
1. Vilken tror du är främsta orsaken till att eleverna väljer de fristående skolorna?
Svar: För att likvärdigheten i svenska skolor försvann i och med kommunaliseringen och detta har medfört att det i många kommuner blir stora klasser och mindre tid att hjälpa varje elev, eftersom många kommuner inte kan ge tillräckliga resurser till skolan. Med åren så har detta problem blivit allt tydligare i svensk skola. Då väljer många föräldrar att hellre sätta sina barn i friskolor.
2. Tror du att de här eleverna väljer bort de kommunala skolorna?
Svar: Ja, jag tror att det är vanligt.
3. Om ja på förra frågan: vilken är den främsta anledningen, enligt din personliga uppfattning?
Svar: Se svaret på fråga 1.
4. Att eleverna väljer andra än de kommunala skolorna ger stadigt ökade kostnader eftersom man i de kommunala skolorna inte kan ställa om så snabbt till det minskade elevantalet. Lokalkostnaderna finns ofta kvar och även vissa personalkostnader. Hur ska man hantera det?
Svar: Färre och större skolbyggnader frigör självklart pengar till undervisning och personalkostnader, men om föräldrar ska välja detta alternativ så måste man verkligen satsa resurser på kommunala skolor för annars så kan de ha svårt att konkurrera med friskolor. Alltså se till att där finns engagerade och skickliga pedagoger som får lägga sin kraft på undervisningen, kreativa lärmiljöer, tid för varje elev att bli mött där den befinner sig i sin lärprocess samt för att känna sig trygg och sedd i skolan.
5. Vad kan man göra för att öka de kommunala skolornas attraktionskraft och konkurrensförmåga? Ge gärna några konkreta exempel.
Svar: Se svaret på fråga 4. Om man verkligen vill att svensk skola ska kunna erbjuda kvalitet och likvärdighet så tror jag att svaret måste bli ett återförstatligande dock!
6. Innebär etableringen av allt fler friskolor också att kommunen får svårt att konkurrera om duktiga lärare?
Svar: Så kan det självklart bli, beroende på vilka villkor friskolorna erbjuder sina lärare.
7. I så fall ? hur möter man det?
Svar: Alla lärare behöver få bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och löner men detta blir nog extra viktigt i den kommunala skolan.
8. Hur påverkar den här utvecklingen planeringen av den nya skolan som ska ersätta Munksundsskolan?
Svar: Det påverkar naturligtvis en hel del, men med mer samlad skolmiljö så kan pengar sparas på lokaler. Men för att verkligen få en kommunal skola som föräldrar väljer att sätta sina barn i så måste man satsa på goda pedagoger, trivsam miljö som lockar till kreativitet och klasser som inte är för stora i den planerade skolan.
9. Hur påverkas utvecklingen för andra befintliga skolor?
Svar: I ganska hög grad, det är svårt att planera och förutse vilka behov man kommer att ha år för år.
10. Drabbas skolorna utanför tätorten hårdare?
Svar: Inte som man kan se i dagsläget, hittills så har det mest drabbat skolorna inne i stan, som jag upplever det.